Home Easy recipes Chiftele vegetariene

Chiftele vegetariene

6 min read
0
0
121

Desi nu sunt vegetariana, iubesc legumele si fructele. Incerc sa le mananc la fiecare masa, in fiecare zi. Uneori fac cate o cura de leguminoase, mai ales primavara-vara, cand este sezonul legumelor fresh. Cele din supermarket recunosc ca ma dezamagesc de multe ori. Astept cu nerabdare primavara, ca sa apara piata volanta, cu multa verdeata. Mai jos sunt doua din variantele vegetariene de “chiftele” pe care le-am cucinat in ultima vreme. Una este cu naut si una cu ceapa.


BHAJI CU CEAPA [onion Bhaji]


Bhaji este un fel de mancare din bucataria indiana. Este consumat ca si aperitiv in restaurantele cu specific indian. De obicei este considerat un snack, bine condimentat, asemanator clatitelor, cu o mare varietate de ingrediente. Eu am ales varianta cu ceapa. Ceapa prajita mi se pare delicioasa, asa ca nu am putut rezista cand am dat peste reteta aceasta cu niste placintele/chiftelute care au ca si ingredient principal ceapa.


INGREDIENTE


– 1 ceapa galbena;
– 2 cepe rosii;
– cateva fire de chives tocate marunt[sau 2 catei de usturoi];
– 1/2 lingurita patrunjel uscat;
– 1/2 lingurita boia picanta;
– 100 g faina;
– 1 varf de lingurita bicarbonat;
– 60-80 ml apa;
– sare si piper dupa gust;
– ulei.


MOD DE PREPARARE


Se taie ceapa fasii subtiri si se amesteca intr-un bol cu chives, faina, bicarbonatul, boiaua, patrunjelul, sare si piper.
Se adauga o lingurita de ulei și 60 ml de apa, si se amesteca bine pana cand ceapa e acoperita complet de aluat. Eu am adaugat putin cate putin faina si apa, pana am obtinut un amestec omogen si inchegat.
Se incinge ulei în tigaie. Când incepe sa sfaraie, se adauga din aluatul format câteva chiftelute, avand grija sa nu se lipeasca intre ele. Se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc si se scapa de excesul de ulei scotandu-le pe un servetel de hartie. [se pot face si in cuptor, ca sa fie mai sanatoase]. Ceapa este dulce in contrast cu aluatul bine condimentat si crocant. Sunt absolut delicioase.
ceapa rosie, reteta indianamancare vegetariana, reteta indiana


CHIFTELUTE CU NAUT[falafel style]


Reteta de mai jos este facuta dupa un model de falafel, evident modificat sa se potriveasca cu bucataria mea. Falafelul este o mancare tipica Orientului Mijlociu, despre care se spune ca este originara din Egipt. De obicei se face din naut sau fasole bob, sau din amandoua.


INGREDIENTE


– o conserva naut;
– o ceapa alba si o ceapa rosie, de dimensiuni mici;
– doi catei de usturoi;
– 1 ou;
– niste frunze de coriandru;
– chimen praf;
– 2-3 felii de paine;
– sare si piper, dupa gust;
– suc de lamaie.


MOD DE PREPARARE


Se amesteca in ordine toate ingredientele, intr-un robot de bucatarie. Se face in mai multe etape, cu pauze in care se aduna amestecul de pe peretii vasului, pana ne asiguram ca totul este bine tocat. Cand s-a format pasta, cu o lingura se fac chiftelute, se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa sa stea putin. Am presarat si putin susan deasupra.
Eu le-am copt in cuptor, fara ulei dar se pot praji si intr-o tigaie cu ulei incins. Le-am lasat pana s-au rumenit pe exterior. Le-am scos, le-am lasat sa se raceasca si le-am servit. Se pot manca combinate cu diverse sosuri, cum ar fi un tzatziki sau cu o salata fresh de rosii, ceapa si ardei. Sunt bune si in sandwich-uri.

reteta falafel, chiftele cu naut falafel cu naut, reteta vegetariana

Ambele variante de chiftelute sunt ideale pentru o cina usoara si sanatoasa. Se fac usor, din ingrediente simple, nepretentioase si sunt absolut delicioase. In plus ofera o diversitate binevenita in meniurile zilnice incarcate de mancaruri grele. Sper ca macar una din ele sa va faca cu ochiul si sa va cucereasca la fel ca pe mine. Enjoy!

mancare indiana, reteta vegetariana

 

  • Clafoutis cu visine

    RO Despre Clafoutis am tot auzit in ultima vreme, si am constatat cu bucurie ca aceasta pr…
  • Ratatouille lenes

    Vara aceasta ploioasa a facut din mine un om fericit. Personal, urasc caldurile mari din t…
  • Fasole verde cu sos din unt de arahide

    RO Ca o placa stricata, tot asa insist si eu cu untul de arahide 🙂 . Urmeaza o reteta vazu…
Load More Related Articles
  • Mamaliga prajita cu branza, la cuptor

    Stiti cum se spune…cand omul nu are de lucru isi face…:) Asa si eu in cazul de…
  • Clafoutis cu visine

    RO Despre Clafoutis am tot auzit in ultima vreme, si am constatat cu bucurie ca aceasta pr…
  • Ratatouille lenes

    Vara aceasta ploioasa a facut din mine un om fericit. Personal, urasc caldurile mari din t…
Load More By DianaSa
  • Mamaliga prajita cu branza, la cuptor

    Stiti cum se spune…cand omul nu are de lucru isi face…:) Asa si eu in cazul de…
  • Ratatouille lenes

    Vara aceasta ploioasa a facut din mine un om fericit. Personal, urasc caldurile mari din t…
  • Supa crema de rosii

    RO Bucataria mea a fost invadata de rosii zilele trecute. Grasune si coapte, nu am mai put…
Load More In Easy recipes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Mamaliga prajita cu branza, la cuptor

Stiti cum se spune…cand omul nu are de lucru isi face…:) Asa si eu in cazul de…