Home Desserts Christmas Cookiezzz

Christmas Cookiezzz

5 min read
0
0
465

christmas cookies, prajiturele de craciun
Am facut aceste prajiturele de Craciun. Erau in plan demult, dar nu am avut pana acum suficient timp pentru ele. Se fac destul de usor, dar procesul pana la final este destul de meticulos. Poate dura destul de mult pana ajungi la produsul finit. Eu m-am aruncat in actiune pe principiul, acum ori nicioadata. Mi-a luat aproape o zi intreaga, cu intreruperi ca sa duc la bun sfarsit tura mea de cookie-suri de Craciun. Reteta si ingredientele sunt simple si sunt lucruri care sunt prezente [cred] in fiecare bucatarie.


Ingrediente:

– 3 cani de faina;
– 1 lingurita praf de copt;
– 1/2 lingurita de sare;
– unt, aprox 200 g, la temperatura camerei;
– 1 cana zahar;
– 1 ou;
– 1 lingurita vanilie;
– 1 lingura lapte.


Se amesteca faina cu praful de copt si sarea. Separat se bate untul cu zaharul pana e moale si pufos. Apoi se adauga oul cu laptele si vanilia. Dupa ce s-au combinat bine se adauga peste faina. Se omogenizeaza bine si se face o bila mare, care se pune intr-o folie alimentara si se da la frigider pentru o ora.
Intre timp blatul de lucru se acopera bine cu faina. Dupa ce trece ora, se scoate blatul pe masa de lucru, si se intinde cu un sucitor. Se intinde aluatul de aproximativ 1 cm grosime, apoi se taie formele dorite. Se scot formele bune si se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Tava se mai da la frigider pentru 10 minute, inainte de a se da la cuptor. In cuptor au nevoie de un timp scurt, intre 8 si 10 minute. Cand sunt aurii la colturi sunt gata. Se scot si se lasa la racit. Se repetat schema cu aluatul ramas de cate ori este nevoie. Mie mi-au iesit vreo 4 ture.

forme din aluat, reteta cookies braduti dulci, glazura ciocolata

Dupa ce se racesc prajiturelele, se poate pregati glazura. Eu am ales o varianta cu ciocolata topita, o glazura de zahar si am mai avut la indemana niste decoratiuni colorate de prajitura. M-am jucat cu acestea in diverse modele. Dupa ce ornatul este gata, glazura trebuie lasata sa se intareasca. Mai apoi prajiturelele se depoziteaza intr-un vas inchis.

Glazura de ciocolata: Ciocolata am topit-o in bain-marie, cu putin unt si 2 linguri de cafea. Am lasat-o putin sa se raceasca inainte sa o torn peste prajiturele.

Glazura alba: am facut-o cu unt si zahar pudra. Untul, la temperatura camerei, l-am batut bine cu aproximativ 2 plicuri de zahar praf, pana a devenit pufos. Am mai adaugat o jumatate de lingurita de esenta de vanilie, si o lingura- doua de lapte, depinde de consistenta dorita. Eu l-am facut mai cremos ca sa pot sa-l intind mai bine.

La ornat este bine sa aveti la indemana un posh subtire, de preferat. Modelele se fac dupa preferintele si rabdarea 🙂 fiecaruia.

Eu am ales un bradut, un clopot si o stea. M-am desfasurat pe ele cum am putut. Sunt modele infinit mai elaborate decat “creatiile” mele, dar zic ca pentru prima tentativa m-am descurcat onorabil. Gustul a fost delicios si s-au bucurat de un succes neasteptat. In plus sunt un mod usor si dragut de-a inveseli Sarbatorile.

 

prajiturele de craciun, dulciuri reteta simpla, prajiturele de craciun dulciuri de craciun, reteta cookies

Load More Related Articles
Load More By DianaSa
  • Pavlova cu frisca si capsune

    La reteta de Pavlova am ajuns din pura intamplare, intr-o zi cand am ramas cu niste albusu…
  • Prajitura cu bezea si glazura de ciocolata

    Uneori ma apuca nostalgia si incerc sa-mi aduc aminte de retetele copilariei. Am cautat to…
  • Budinca de orez

    Despre budinca de orez am aflat zilele trecute de la o prietena. Recunosc, pare ca am trai…
Load More In Desserts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Salata rece cu fussili, avocado si legume

Salata asta este plina de bunatati. Ca si inspiratie, m-am luat dupa o poza de pe Instagra…