Friptura de mangalita cu sos de merisoare

In general sunt de parere ca in viata asta trebuie sa iti infrunti temerile, sa le iei de par si sa dai cu ele de pamant. Sigur …nu functioneaza intotdeauna. Dar cel putin in bucatarie ma arunc cu bucurie in noi provocari si nu imi pare rau. Asa am facut si cu aceasta carne de mangalita. Mangalita este o rasa de porc combinata cu porcul mistret, din cate am citit. Prea multe nu stiam despre ea, dar am observat diferente fata de carnea de porc din comert, carnea este mai inchisa la culoare si contine mai multe straturi de grasime. Eu am ales o ceafa cu os, pe care am gasit-o la Urban Market-ul din Timisoara, la niste producatori locali numiti Bocceluta cu bucate.

Am ales sa o gatesc cu un sos de merisoare si cartofi copti la cuptor. Eu sunt fanul combinatiilor dulci cu sarat. Ma gandeam ca este o mancare potrivita pentru acest sfarsit de iarna, si pentru pranzul de Duminica in familie 🙂 . Eu zic ca daca ai ingrediente de calitate cel mai bine este sa le gatesti cat mai simplu, sa lasi gustul si aromele sa straluceasca. Zis si facut.


INGREDIENTE


Carnea

– 2 bucati ceafa cu os mangalita;

– 2 catei de usturoi;

– 1 lingura ulei de masline;

– condimente: cimbru uscat, fulgi de chilli, sare si piper;

– 100 ml vin rosu;

Pentru sosul de merisoare

– dulceata de merisoare, 4 linguri;

– putin vin rosu;

– zeama de la 1 lamaie;

– 1 lingura zahar brun;

– putin piper negru.

Pentru garnitura

– 4 cartofi medii taiati cubulete;

– putin ulei de masline;

– paprika, sare,piper;

– niste verdeata taiata marunt.


MOD DE PREPARARE


Cum am spus si mai sus, simplu este cel mai bine.

1. Carnea. Pe aragaz, intr-o tigaie am incins o lingura de ulei de masline si am pus cele 2 bucati de carne in ea. Le-am lasat 5 minute pe o parte si 5 minute pe alta, cat sa prinda putina culoare. Apoi am presarat usturoiul tocat marunt, condimentele si vinul. Am acoperit tigaia cu folie de aluminiu si am bagat-o in cuptorul preincalzit. Dupa jumatate de ora am scos tigaia si am intors carnea pe partea cealalta. Am facut miscarea asta la fiecare 30 de minute. Grasimea din carne a inceput sa se topeasca. Dupa aproximativ 1 ora si 30 de minute, am scos tigaia din cuptor si am aruncat folia de aluminiu. Am acoperit pe o parte carnea cu putin sos de merisoare si am dat-o iarasi la cuptor pentru inca 5 minute. Apoi am intors-o, am acoperit-o iarasi cu sos de merisoare si am mai dat-o inca 5 minute la cuptor. Nu e nevoie sa mai faceti schema cu merisoarele, eu prefer carnea mai bine prajita, cu putina crusta, iar de la merisoare s-a caramelizat mai repede.


2. Sosul de merisoare. In ora si jumatate in care se face carnea in cuptor se pregatesc garniturile, in cazul meu sosul de merisoare si cartofii copti. Am avut o dulceata de merisoare de care m-am folosit. Am pus 4 linguri intr-o craticioara, impreuna cu putin vin, zeama de la o lamaie, putin piper si o lingura de zahar brun. Si le-am lasat sa fiarba incet pana s-a evaporat vinul si sosul a fost cremos.


3. Cartofii copti. Am luat 4 cartofi de marime medie, i-am curatat si taiat cubulete. I-am combinat apoi cu putin ulei de masline, sare, piper, paprika si verdeata taiata marunt(patrunjel si marar). Am amestecat totul bine si i-am aruncat intr-un vas termorezistent. I-am indesat in cuptor langa tigaia cu carne. I-am lasat pana s-au rumenit.


Cam acestea ar fi etapele. Sigur carnea a fost starul, suculenta si cu exteriorul bine facut(cum imi place mie). Pentru mine punctul forte a fost sosul de merisoare, usor acrisor, a completat perfect carnea de mangalita.

In clipul de mai jos tot procesul, pe repede inainte 🙂 . Enjoy!

cartofi la cuptor, garnitura de cartofi,
carne de mangalita, porc cu sos de merisoare,
ceafa cu os, carne de porc,
friptura de porc, pranzul de duminica,
carne de porc, friptura de mangalita,
pranz delicios, reteta friptura,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *