Home Easy recipes Lipie Paratha

Lipie Paratha

4 min read
0
0
311

RO

Prima data am vazut acest fel de lipie intr-o emisiune de-a lui Bourdain, in India. Este varianta lor de mancare stradala, usor de facut si de combinat cu tot felul de ingrediente. Citesc reteta (Paratha recipe) si imi spun direct…ca asta e reteta de langosi :)) ( well aproape). Dar am abordat-o ca pe o lipie, am urmat indeaproape pasii, atat cat pot eu, si am adaptat-o pentru varianta romaneasca, adica am facut langa o salata de vinete old school.

Reteta e super simpla:
– 2 cani de faina alba;
– 1 lingura ulei;
– 1/2 lingura sare;
– apa…cat este necesar ca sa fie aluatul usor maleabil;
– si ulei pentru prajit

Se amesteca faina cu sarea si lingura de ulei, pana devine aluatul usor sfaramicios iar la final se adauga apa, putin cate putin pana este usor de modelat. Se acopera si se lasa la dospit pentru 30 de minute.
Apoi se formeaza bilute mici care se intind in prima faza intr-un cerc de aproximativ 6 cm, se ung cu ulei si se pliaza in doua, apoi se pliaza si marginile, si se incepe intinderea lor cu un sucitor. Cand ajung de apoximativ 12-14 cm si sunt subtiri se pun in uleiul incins. Se prajesc repede, pe ambele parti.
Eu le-am servit cu salata de vinete, dar cred ca merg de minune si in combinatii cu legume, varza, branzeturi…cam cu ce ar merge si un langos (sunt putin mai tari ca si consistenta dar seamana la gust).
Pe scurt chiar daca e o reteta indiana, mi-a adus aminte muult de langosii copilariei 😀 . Sunt totusi foarte bune si foarte usor de facut si sunt o alternativa mai interesanta la paine. Pofta deci!

EN

I took this recipe from a TV show with Anthony Bourdain. It’s indian street food, so easy to make. It reminds me of a snack we have here, that I use to eat when I was a child, called “langos”.

Ingredients:
– 2 cups of white flour;
– 1 tablespoon of oil;
– 1/2 teaspoon salt;
– water, as much as it is necessary until the dough is easy to knead;
– and oil for frying.

Mix the flour with the salt and the tabllespoon of oil, add the water at the end and knead them all together. Let is grow for 30 minutes. Then shape tiny balls, and stretch them in circles aprox 6 cm wide. Grease them with oil, and then fold them again in half. Then with a rolling pin, stretch them until they are thin and have a 12-14cm diameter.
Fry them in hot oil, on both sides. They go well with sauces, cheese dip, or use them instead of bread.
Super easy to make. Enjoy!

reteta lipie, faina ingrediente lipie, reteta simpla lipie simpla, reteta rapidalipie paratha, salata de vinete

Save

Save

Summary
0 %
User Rating 2.9 ( 1 votes)
  • Tarta rustica cu afine

    RO Un desert de vara, usor de facut [cum altfel] un fel de tarta gallete care se poate ump…
  • Clafoutis cu visine

    RO Despre Clafoutis am tot auzit in ultima vreme, si am constatat cu bucurie ca aceasta pr…
  • Chiftele vegetariene

    Desi nu sunt vegetariana, iubesc legumele si fructele. Incerc sa le mananc la fiecare masa…
Load More Related Articles
  • Barcelona travel

    RO Ce-mi place cel mai mult in Barcelona? Nu pot să spun cu exactitate, poate climatul blâ…
  • What to eat in Barcelona ?

    RO Ce se poate manca bun in Barcelona? Una din primele intrebari pe care mi le-am pus cand…
  • Cel mai iute sos

    RO Mai jos un sos iute, facut rapid din bunatatile primite saptamana trecuta. De la priete…
Load More By DianaSa
  • Cel mai iute sos

    RO Mai jos un sos iute, facut rapid din bunatatile primite saptamana trecuta. De la priete…
  • Mamaliga prajita cu branza, la cuptor

    Stiti cum se spune…cand omul nu are de lucru isi face…:) Asa si eu in cazul de…
  • Ratatouille lenes

    Vara aceasta ploioasa a facut din mine un om fericit. Personal, urasc caldurile mari din t…
Load More In Easy recipes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Barcelona travel

RO Ce-mi place cel mai mult in Barcelona? Nu pot să spun cu exactitate, poate climatul blâ…