Mousaka

5 min read
0
0
335

mousaka greceasca, mancare buna

Cu gandul la ulima noastra excursie in Creta am cucinat aceasta Mousaka. Intamplarea a facut ca sa-mi iau, ca si suvenir, 2 ulcici termorezistente dintr-un magazin din Heraklion. In ultima seara petrecuta in Creta, am luat cina la unul din restaurantele noastre preferate: Taverna Katerina. De obicei serveam fructe de mare sau peste, dar ne-am lasat convinsi de fiica proprietarului, care era si bucatareasa/chelnerita/friendly-face pentru clienti, sa incercam Mousaka. Cand ne-a adus-o era in ulcici identice cu cele cumparate de mine. M-am entuziasmat si am luat-o la intrebari si mi-a spus cum prepara ea Mousaka. Am luat notite si cum aveam deja recipientele, am hotarat sa fac si eu cand ajungem inapoi acasa. In plus am cumparat de acolo si un mix de condimente pentru Mousaka. Desi a trecut o luna de cand ne-am intors, am reusit sa fac deja de 2 ori Mousaka in aceaste vase si a iesit minunat. Aici este poza cu varianta originala din Creta:taverna katerina, mancare cretana


INGREDIENTE


– carne tocata de porc;
– 1-2 cartofi mari;
– o vinata;
– o ceapa mica;
– smantana;
– 2 linguri ulei de masline;
– mix de condimente de mousaka (eu am mirosit in acest amestec: cimbru, busuioc, oregano, si cred putina scortisoara). Zic sa- cumparati gata facut e mai simplu decat sa adunati toate condimentele.


MOD DE PREPARARE


Mousaka se face ca orice alta mancare facuta pe straturi, in cuptor, in tava termorezistenta. Puteti folosi orice vas termorezistent cu capac, doar ca eu aveam ulcicile care mi s-au parut mai rustice, plus ca, inca ne amintesc de vacanta.

Prima data se caleste in putin ulei de masline incins, o ceapa taiata marunt, impreuna cu carnea macinata. Se lasa pana se gateste putin si devine sfaramicioasa. Se condimenteaza cu mixul de Mousaka si putina sare si piper dupa gust. Se poate pune si putin sos de rosii sau cateva rosii decojite. Eu nu am pus pentru ca nu vroiam sa fie prea moale amestecul, ca la un sos de paste de exemplu.

Intre timp se curata cartofii si vinetele. Eu curat si vinetele pentru ca nu imi place coaja lor, chiar daca este moale. Apoi se taie cartofii si vinetele in rondele groase cam de 1 cm. Se unge vasul cu ulei de masline si incep sa se aranjeze straturile. Prima data se aseaza cartofii, apoi peste ei se pun vinetele. Se condimenteaza cu putina sare si piper si se adauga carnea dinstuita. Ultimul strat este de smantana, care se intinde bine ca sa acopere uniform carnea. Se pune capacul si se da la cuptorul preincalzit. Se lasa intre 1:oo ora si 1:30 ora, depinde de cuptorul fiecaruia. Cand s-a rumenit smantana si a prins o crusta este gata.

Este o mancare simpla, nepretentioasa dar plina de savoare. Un fel de comfort food…grecesc, care poate fi adaptat in mai multe variante. Tipa de la Taverna Katerina zicea ca se pot pune si alte legume, gen zucchini, ciuperci, rosii…orice aveti la indemana. Este atat de simplu de facut incat se poate experimenta fara sa se strice feng-shui-iul mancarii 🙂 .

vas termorezistent, instrumente de gatit comfort food, mancare gatitareteta de mousaka, mancare greceascamancare delicioasa, pranz grecesc reteta greceasca, mousaka greceascamancare buna, pranz delicios

Load More Related Articles
Load More By DianaSa
Load More In Main courses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Batoane cu cereale

Cu greu m-am urnit dupa concediu. Mai greu mi-a fost si din cauza caldurii de afara. Am in…