Home Desserts Tarta rustica cu afine

Tarta rustica cu afine

6 min read
0
0
127

tarta cu fructe, felie delicioasa


RO


Un desert de vara, usor de facut [cum altfel] un fel de tarta gallete care se poate umple cu orice, de la nuci, fructe diverse, chiar si cu o compozitie sarata, cu branza si rosii. Eu am avut un morman de afine asa ca am profitat de ocazie si le-am folosit la aceasta tarta.


INGREDIENTE


– 1/3 cani de zahar;
– 1/4 cana de malai;
– 2/3 cana unt rece, taiat cubulete, aprox 200 gr;
– 1/2 cana de lapte batut sau lapte.
Umplutura:
– 300 gr de afine proaspete;
– 2/3 cana zahar;
– 1/3 cana de faina;
– 2 linguri suc de lamaie;
Glazura:
– 1 ou mare, batut;
– 2 linguri de zahar.


MOD DE PREPARARE


Intr-un castron mare, se amesteca faina, zaharul si malaiul. Se adauga apoi untul rece taiat cubulete si se amesteca pana amestecul devine granulat. Adaugati treptat laptele batut sau lapte [eu am pus lapte si a fost in regula], amestecand cu o furculita pana cand aluatul devine maleabil. Se formeaza o bila care se inveleste in folie si se refrigereaza pentru 30 de minute.
Intre timp preincalziti cuptorul. Pe o suprafata acoperita cu un strat subtire de faina, intindeti aluatul in forma de cerc, cu grosime de aprox 1,5 cm. Transferati-l intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Intr-un castron mare amestecati afinele cu 2/3 cana zahar, 1/3 cana faina si 2 linguri suc de lamaie. Turnati amestecul de fructe peste foaia de aluat intinsa si intindeti-l pana la 4 cm de margine. Indoiti marginea de aluat peste umplutura, lasand centrul neacoperit.
Ungeti apoi cu oul batut si presarati 2 linguri de zahar peste intreaga tarta.
Coaceti 55 – 60 de minute sau pana cand crusta este aurie si umplutura este coapta.
Se scoate din cuptor si se lasa la racit. Este genul de tarta care este mai buna cand se raceste, chiar a doua zi, aluatul este fraged si pufos. Se poate servi cu frisca, sau inghetata, dar merge de minune dimineata la cafea sau ceai.


EN


A summer dessert, easy to do (like usual) a kind of tart that can be filled with anything, from nuts, various fruits, even a salty, cheesy and tomato composition. I had a pile of cranberries so I took the opportunity and used them on this tart.


INGREDIENTS


– 2 cups all-purpose flour;
– 1/3 cup sugar;
– 1/4 cup yellow cornmeal;
– 2/3 cup cold butter, cubed;
– 1/2 cup buttermilk;
Filling:
– 300 gr fresh cranberries;
– 2/3 cup sugar;
– 1/3 cup all-purpose flour;
– 2 tablespoons lemon juice;
Glazing:
– 1 large egg, beaten;
– 2 tablespoons sugar.


METHOD OF PREPARATION


In a large bowl, mix flour, sugar and cornmeal. Cut in butter until crumbly. Gradually add buttermilk, tossing with a fork until dough holds together when pressed. Shape into a disk and wrap in plastic. Refrigerate 30 minutes or overnight.
Preheat your oven. On a lightly floured surface, roll dough into circle. Transfer to a parchment paper-lined baking sheet.
In a large bowl, combine berries, sugar, flour and lemon juice; spoon over pastry to within 4 cm of edges. Fold pastry edge over filling, leaving center uncovered. Brush folded pastry with beaten egg and sprinkle with sugar.
Bake 55 – 60 minutes or until crust is golden brown and filling is bubbly. Using parchment paper, slide tart onto a wire rack to cool.

This is the kind of tart that is best when it cools, even the next day, the dough is tender and fluffy. It can be served with whipped cream or ice cream, but it works great in the morning for coffee or tea.
afine, fructe proaspetereteta tarta, tarta rusticatarta delicioasa, desert deliciosreteta desert, tarta cu fructetarta cu afine, felie de tarta

  • What to eat in Barcelona ?

    RO Ce se poate manca bun in Barcelona? Una din primele intrebari pe care mi le-am pus cand…
  • Cel mai iute sos

    RO Mai jos un sos iute, facut rapid din bunatatile primite saptamana trecuta. De la priete…
  • Mamaliga prajita cu branza, la cuptor

    Stiti cum se spune…cand omul nu are de lucru isi face…:) Asa si eu in cazul de…
Load More Related Articles
  • Barcelona travel

    RO Ce-mi place cel mai mult in Barcelona? Nu pot să spun cu exactitate, poate climatul blâ…
  • What to eat in Barcelona ?

    RO Ce se poate manca bun in Barcelona? Una din primele intrebari pe care mi le-am pus cand…
  • Cel mai iute sos

    RO Mai jos un sos iute, facut rapid din bunatatile primite saptamana trecuta. De la priete…
Load More By DianaSa
  • Clafoutis cu visine

    RO Despre Clafoutis am tot auzit in ultima vreme, si am constatat cu bucurie ca aceasta pr…
  • Cookies cu unt de arahide

    RO E timpul pentru o noua reteta de desert cu unt de arahide. Din nou, este super-simplu d…
  • Banana Bread

    Continui epopeea contra risipei cu urmatoarea reteta, de desert de data asta. Acum aduc vo…
Load More In Desserts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Barcelona travel

RO Ce-mi place cel mai mult in Barcelona? Nu pot să spun cu exactitate, poate climatul blâ…